Marea bătălie de la Waterlo, din 1815, cauzează două mari evenimente: moare imperiul lui Napoleon şi se naşte istoria traversării înot a Canalului Mânecii.

În urma înfrângerii armatei lui Napoleon, mulţi francezi au fost deportaţi în Anglia. Printre aceşti francezi se afla şi Jean Salatti, un personaj despre care nu s-ar mai fi scris nimic dacă n-ar fi făcut un act de eroism, ale cărui ecouri, iată, se aud până în zilele noastre.

Odată ajuns pe malul englez, nesuportând idea captivităţii, se aruncă în apele Canalului. Pentru cei de faţă este un gest de neînţeles şi, probabil, mergând pe ideea că, “unde poate să ajungă?”, englezii l-au lăsat în “plata Domnului”.

După 30 de ore de agonie, de luptă cu apele “îngheţate” ale Canalului, dar cu visul libertăţii adânc întipărit în minte şi-n suflet, ajunge să atingă ţărmul patriei mamă, demonstrând lumii că se poate trece MAREA chiar şi înotând, devenit, astfel, primul pământean care traversează Canalul Mânecii în acest fel.

După 60 de ani, în anul 1875, căpitanul englez de marină, Matew Webb, impresionat de performanţa inedită a soldatului francez, doreşte să repete această performanţă, de această dată într-un mod asistat. După două tentative nereuşite, în 25 august 1875 devine  primul om care traversează înot Canalul, în mod asistat, deschizând astfel, perspectiva sportivă a traversării înot a celebrului Canal.

Matthew Webb

Matthew Webb

După încă 36 de ani, Thomas William Burgess, în anul 1911, reuşeşte să traverseze înot Canalul Mânecii. De menţionat faptul că înainte de reuşită a avut alte 15 tentative nereuşite. Prin perseverenta sa, devine un exemplu de hotărâre pentru întreaga lume.

Thomas William Burgess

Thomas William Burgess

Între 1911 şi 1927 au mai fost aproximativ 20 de persoane care au traversat Canalul. În 1927, se infiintează Channel Swimming Association (CSA). Se impunea înfiinţarea unei astfel de organizaţii care să guverneze înotul în Canal şi care să stabilească un set de REGULI clare impuse tuturor celor care doresc să -si înscrie în palmares o astfel de performanţă cu totul şi cu totul extremă. Aşadar, CSA aprobă, monitorizează, certifică şi arhivează toate încercările reuşite ale înotătorilor.

Conform acestor statistici, sunt peste 1300 de oameni care se pot lăuda cu această performanţă de a traversa înot Canalul, fără ajutorul materialelor artificiale, cum ar fi costumul de neopren, casca de neopren, labe sau orice alt obiect ajutător. Numărul este extrem de mic; 1300 de persoane vs. 5600 de persoane care au cucerit Everestul. Este mai uşoară cucerirea celui mai înalt vârf al planetei decât  traversarea  înot al Canalul Mânecii.

Anul acesta se împlinesc 201 de ani de când Jean Salatti a traversat Canalul înot. În tot acest răstimp, peste 60 de ţări se pot lăuda cu reprezentanţi care au repetat performanţa.

Până acum:

Avram Iancu – este primul român care a încercat traversarea.

Andrei Roşu – este românul care a terminat ultra triatlonul Arc 2 Arch, traversând canalul îmbrăcat în costum de protecţie, cască de protecţie din neopren şi şosete de protecţie din neopren, variantă neomologată de comunitatea internaţională a înotătorilor.

Dan Canta- australianul de origine română, nascut în Anglia, stabilit în Australia, reuşeşte traversarea în mod oficial (fără costum de protecţie) devenind astfel, cel mai tânăr australian care traversează şi primul român care reuşeşte isprava, arborând în timpul înotului ambele steaguri ale celor două ţări.

Aşteptăm şi victorii 100 % româneşti! 

Avram Iancu- in 30 august 2016 reuseste traversarea devenind primul roman nascut si crescut in Romania care reuseste isprava.

Paul Georgescu- la nici doua saptamani dupa reusita mea, reuseste si el sa traverseze ( in prealabil inregistrand si el o tentativa nereusita). Are marele merit a celui mai bun timp romanesc, pana in prezent.

EnglishChannel

 Trăiască România!

1 Comment

  1. Hey, thanks for the fantastic post. I feel a lot better after having read this.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *