Radiografia unei “revoluții”
Vă anunț că mă retrag definitiv și pentru totdeauna din cursa prezidențială.
Scorul este 7 la 1 în favoarea adversarului. Ne aflăm în minutul 80. Mingea este la mine și pot șuta liber la poartă. Însă zidul sistemului este de nepătruns. Nici chiar eu, un optimist și un visător incurabil, nu mai cred că este posibil. Nu voi trece nici măcar de faza grupelor de calificare.
Câteva gânduri
Am intrat în această cursă în modul cel mai sincer, cu cele mai curate intenții, printr-un mesaj public. Voi ieși din această cursă, în același mod sincer, prezentându-vă o radiografie a experienței mele “prezidențiale”.
Reacția Presei
Mesajul meu a fost preluat integral de către cele două mari agenții de știri din România: Agerpres și Mediafax. Cărora le și mulțumesc. De aici a fost preluat de alte zeci de publicații. Le mulțumesc și lor. Mai multe televiziuni au făcut știre despre subiect. Doar Digi 24 a trimis un reporter la Petroșani. Mulțumesc! Și o singură televiziune locală, Mondo TV, (căreia îi mulțumesc în mod deosebit) m-a invitat în cadrul unei emisiuni transmise în direct. Nicio mare televiziune nu a avut curiozitatea de a aduce în platou un posibil candidat din popor.
Reacția mediului online
Am mizat 100 % pe reacția acestui mediu. Spuneam la început că am o singură șansă: “Mâna dreaptă să o ancorez în brațul puternic al lui Hristos și mâna stângă în brațul IUBIT AL POPORULUI”.
Care a fost reacția poporului? Au acționat…27 (două zeci și șapte de compatrioți ) din toată țara. Din 20 de milioane. Și vreo 4 din diaspora. Aceștia s-au angajat să strângă câte 10 liste de semnături. Și au și făcut-o. Vă mulțumesc din suflet pentru efort.
Suportul financiar
Nu am facut apel public pentru strângerea de fonduri necesare campaniei. Nu am făcut-o pentru a nu stârni vreo suspiciune de ordin financiar. Am mizat pe ajutorul poporului. Am primit un ajutor de la UN SINGUR ROMÂN în valoare de 2000 (două mii de lei), bani care au constituit fondul meu de campanie, folosit în mod exclusiv pe benzina și mâncare. De dormit am dormit în mașină, la cort, la prieteni și neamuri. Îți mulțumesc din suflet S.S. pentru acești bani. Dumnezeu să-ți întoarcă înzecit.
Suportul Asociațiilor si a ONG-urilor
O SINGURĂ asociație mi-a acordat sprijinul: Veteranmont România cu sediul central la Craiova. Vă mulțumesc din suflet oameni frumoși.
Suportul partidelor politice
Am fost contactat de către “locotenenții” a trei formațiuni politice. Cu propuneri de colaborare și de sprijin reciproc. Dar să le luăm pe rând.
Prima mișcare politică tocmai ce urma să se constituie în partid politic. Și deși mișcarea nu avea un candidat propriu la prezidențiale, deși împărtășim multe lucruri importante, nu a dat curs dorinței unui sprijin declarativ și concret. Și deși am fost prezent în sala unde s-a constituit partidul, s-a ratat un moment istoric. Acela ca în primul minut dupa constituire, partidul să aibă și o primă acțiune politică: sprijinul pentru un candidat independent.
Al doilea partid, pentru prima dată în istoria lui nu și-a desemnat un candidat propriu pentru prezidențiale. Și le-a placut tare mult de mine și au dorit să-i reprezint. Și mie mi-a placut de ei iar discuțiile cu președintele partidului au fost foarte constructive și instructive. Am regasit în doctrina partidului multe lucruri pe care eu le cred. Însă…conditia de susținere a fost clară: să-i reprezint. Ceea ce ducea la o pierdere a independenței mele. Aproape că m-ar fi susținut și fără să-i reprezint. Dar în acest caz membri partidului nu puteau să fie prezenți în secțiile de votare. Prin urmare, membri nu puteau să răspundă cu zel directivei de partid.
Reprezentanții celui de-al treilea partid mi-au spus că “sunt singurul în care au încredere” și că în proporție de 99 la sută mă vor susține. Deși partidul este la un procent de sub 1 % aș fi fost dispus să preiau 5 % din doctrina interesantă a acestuia. Pentru ca este interesantă pe alocuri. Numai ca în ziua în care au anunțat candidatul pe care-l vor susține …au rostit un alt nume. Asa este în politică .
Bariera Sistemului – Zidul de 200 de mii de semnături
Este o cifră uriașă. Deloc accesibilă unui candidat independent. Tind să cred că această cifră a fost dimensionată în mod intenționat ca doar o structură mare de partid să o poată atinge. Am strans 1247 de semnături.
Oamenii pot fi motivați de trei lucruri:
1- ordin de partid
2-să o facă din suflet
3- să fie plătiți
Prima varianta este exclusă. Ca independent nu am avut o structură de partid.
A doua variantă- din susflet- s-au mobilizat 27 de oameni care să strângă 10 liste de semnături. Și 4 din diaspora. Câteva sute m-au contactat și au semnat sau și-au exprimat susținerea. Ar fi trebuit ca 800 de oameni în FIECARE zi să obțină câte 10 semnături timp de aproximativ 2 luni. Sau 20 de mii de oameni să strângă într-o singură zi câte 10 semnături. Nu s-a întâmplat așa ceva. Dar celor care s-au implicat le mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc din tot sufletul meu.
A treia variantă- presupunând că doar în reședințele de județ aș fi plătit câte doi oameni care să lucreze zilnic, aș fi avut nevoie de 80 de oameni. Acești 80 de oameni să-i fi plătit cu un minim de 50 de lei, ar rezulta 4000 de lei pe zi. Ori 60 de zile ar fi însemnat o sumă de …240.000 de lei, adică 2,4 miliarde de lei vechi. Ori eu am avut la dispozitie 2000 de lei. Și fiecare echipă trebuia să performeze zilnic cu aproximativ 200 de semneturi în fiecare județ.
Trecând prin această experiență vă spun ca NICIUN candidat, cu adevărat independent, NU POATE să strângă semnăturile fără o structură de partid care să-l ajute din umbră sau fără banii amintiți .
“Consensul candidaților independenți”
Dorind să salvez România am costatat că sunt prea mulți “salvatori”. Toți sunt de acord cu un consens; întregul eșichier polititc să se așeze în spatele lor. Nu în spatele altora. Declar misiunea imposibilă, așa că mă retrag!
Mă felicit pentru această acțiune. Personal mi-am facut un mare bine. Contrar sfaturilor prețioase a multor prieteni (cărora le mulțumesc) de a nu mă ” încurca în așa ceva”, am făcut-o. Dacă nu o făceam, cu siguranță, pe la 65 de ani trăiam cu falsa impresie ca aș fi putut salva România și că n-am făcut-o. În viață nu doare atat de mult ce ai facut. Ci ceea ce n-ai facut. Acum îmi pot trăi în mod plenar frumoasa viață, în continuare. Mă întorc la implicarea în locul natal. Această experiență îmi va ajuta enorm de mult pentru a-mi calibra corect acțiunile din viitor. Ce am pierdut? (că ceva am pierdut) Nu știu. Ce am câștigat? (că ceva am câștigat) Nu știu. Timpul îmi va elucida răspunsurile.
Mă întorc din apele tulburi ale politicii de la cel mai înalt nivel, la apele mele reci dar limpezi. La acțiunile mele sociale, caritabile și la recordurile care m-au facut cunoscut și care v-au făcut ( pe unii) să fiți mândri că sunteți români.
Vă mulțumesc tuturor pentru sprijin, pentru like-uri, pentru comentariile frumoase și pentru implicarea în procesul de strângere de semnături. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată. Mulțumesc echipei mele de colaboratori. Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!!!
Și nu uita: Schimbarea ești TU !