(0722) 998 745

Vânt din pupă, valuri medii…

Corsarii lui Ștefan cel Mare

SW!M – ziua 4

Pe urmele Domnitorilor Români… spre Istanbul. Expresia „Vânt din pupă” este moștenită din timpuri străvechi, de pe vremea corăbiilor și corsarilor lui Ștefan cel Mare. În acele vremuri velele ce formau greementul navelor erau confecționate din pânză groasă și grea și de formă pătrată. Acele corăbii erau forțate constructiv să înainteze folosind doar vântul dinapoia traversului, din sectorul pupă. Bineînțeles, că cel mai bun vânt pentru astfel de nave era chiar cel din pupă , denumit din această cauza și „Purtător” și de aici expresia plăcută urechilor oricărui căpitan DIN ACEA VREME „Vânt din pupă!”.

Am ajuns pe Insula Sacalin care a fost menţionată pentru prima oară în anul 1771 într-o hartă rusească întocmită în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman. Când mă gândeam că descopar lumea m-am lămurit că sunt cu un pas în urmă. 🙂

Am descoperit o ingenioasă ambarcațiune a unor refugiați pe insula Sacalin unde am acostat. Interesantă și alimentația 🙂 lapte praf. Încă o dovadă în plus că se poate trece marea dacă vrei cu adevărat!

Sursă „Vânt din pupă” în yachting. Euronaval

Trăiască România! SW!M – ziua 4

—-

Update SW!M – ziua 5

Am ajuns la capătul insulei și este imposibil să fac traversarea pe continent. Vânt și valuri extrem de mari din direcția opusă deplasării contrar estimărilor aplicațiilor specializate de navigație / yachting. Campăm aici și așteptăm ca vântul să-și schimbe mâine direcția. De dimineață de la 4 sau 5 îl vom pândi. Așa arată situația:

SW!M ziua 5 final

Trackbacks & Pings

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *