Voi înota 12 ore fără întrerupere! – Pentru “Bunicii Văii Jiului”
Sunt la vârsta la care mă uit atât înainte cât şi în urmă, cam cu aceeaşi distanţă, fiind pe la jumătatea vieţii.
Uitându-mă în urmă, îmi văd copilăria şi privind la fetiţele mele minunate, trei la număr, o retrăiesc din plin. O caracteristică majoră a primilor ani din viaţă este… neputinţa! – Dependenţa totală de părinţi. Grija deosebită pe care o manifestă părinţii faţă de copii este determinată de câtăva lucruri; drăgălăşenia, frumuseţea copiilor, dragostea pe care o au faţă de ei şi nu în ultimul rând RESPONSABILITATEA de a da viaţă. Această responsabilitate este una firească, normală. Din păcate, există unii părinţi care fug de această responsabilitate şi o plasează în spatele altora. Din fericire, sunt puţine aceste situaţii şi, instituţiile statului intervin în astfel de cazuri pentru ca aceşti micuţi neajutoraţi, să beneficieze de îngrijire. Această îngrijire, chiar dacă este ireproşabilă pe alocuri, nu poate fi comparată cu îngrijirea plină de iubire a părinţilor.
Uitându-mă înainte, îi privesc pe cei vârstnici, bunicuţii şi bunicuţele noastre. O altfel de neputinţă, neputinţa ultimilor ani din viaţă! Privindu-i pe aceşti bătrâni, trebuie să recunoaştem faptul că ei nu mai sunt la fel de drăgălaşi ca îngeraşii de copii, de cele mai multe ori bolnavi, dificili, măreţi şi frustraţi deopotrivă. Oricum ar fi, ei au nevoie de îngrijire. Dacă unele din motivele pentru care ar trebui să-i îngrijim se prăbuşesc de la sine, din inerţia caracteristicilor negative enumerate mai sus, există un motiv care ar trebui să stea în picioare: RESPONSABILITATEA. O responsabilitate firească faţă de cei care ne-au dat viaţă şi care ne-au şters la fund în vremea când, în neputinţa noastră de copii, nu puteam să facem acest lucru. Tot din păcate, există, de această dată, foarte multe cazuri în care copiii fug de responsabilitatea îngrijirii părinţilor, bunicilor şi străbunicilor lor. În acest caz intervin instituţii abilitate să realizeze îngrijirea necesară pentru cei mai nefericiţi dintre bătrânii noştri.
De curând, am vizitat singurul centru de îngrijire pentru bătrâni din Petroşani, instituţie înfiinţată prin grija părintelui ortodox, Gabriel Bulf. În momentele petrecute printre bătrâni, m-au încercat simţiri deosebite şi am înţeles necesitatea ajutorului de care aceştia au nevoie. Am realizat faptul că azi mă uit eu la ei dar că mâine alţi tineri se vor uita la mine, la tine, la neputinţa noastră de viitori bătrâni, bunici şi străbunici. În acel moment am simţit o mare dorinţă de a face ceva pentru ei şi, am luat decizia de a sacrifica o zi de concediu şi de a înota pentru ei, în mod caritabil, 12 ore fără întrerupere.
Aşadar, miercuri 8 iunie, de la ora 9, voi începe maratonul acvatic dedicat lor, la Bazinul Didactic din Petroşani, una dintre cele mai frumoase şi utile investiţii din Vale, din ultima vreme. Efortul meu va începe în primul minut al programului de funcţionare, ora 9, şi se va termina în ultimul minut al aceluiaşi program, ora 21. Pe tot parcursul zilei, oricine doreşte să asiste la o parte din efortul meu, este binevenit!
Totodată, îi rog pe toţi cei care simt alături de bunicii şi străbunicii noştrii, să doneze câţiva lei pentru ei, pentru ca ei să poată să beneficieze de cea mai bună îngrijire. Puteţi face acest lucru fie în mod direct la bazin, unde un voluntar al Crucii Roşii Petroşani, împreună cu un coleg de la echipa AS Bike & Run Petroşani, vor colecta sumele de bani şi vă vor trece într-un registru special conceput pentru acest moment. Pentru cei de la distanţă, care nu pot să vină la bazin dar care doresc să doneze sume de bani, o pot face în contul Asociaţiei “Bunicii Văii Jiului”, deschis la BRD Petroşani, RO65 BRDE 220 SV 68069742200, cu menţiunea “pentru maratonul acvatic”, reprezentant, Bulf Gabriel. Părintele Gabriel Bulf, ne va face cunoscute sumele de bani strânse şi destinaţia lor. Aşadar, haideţi să punem mână de la mână şi să ajutăm singura instituţie din Petroşani care are grijă de bunicii noştri.
Doresc să vă mulţumesc, cu multă anticipaţie, pentru împreuna voastră simţire. Se cuvin mulţumiri şi doamnei Felicia Vitan, directoarea de la Crucea Roşie din Petroşani, pentru voluntariat, domnului Popa, administratorul Bazinului Didactic, pentru întreaga logistică necesară, domnului primar pentru deschiderea faţă de orice acţiune benefică pentru comunitate.
Dacă din comoditate sau din alte motive nu poţi să ajungi să donezi câţiva bănuţi pentru bunicii noştri, dar totuşi apreciezi dorinţa noastră, te rog “donează” un like şi-un share! Nu te costă nimic! Gestul tău poate duce acest mesaj celor care probabil, vor ajuta cauza.
Doamne ajută!