(0722) 998 745

Avram Iancu-swim-Brațul Sfântul Gheorghe

Țara noastră e mare!

Atât de mare, încat mi-a trebuit o viață ca să ajung de la Petroșani (minunatul meu oraș dintre munți) în Deltă și, asta după ce am înotat un fluviu de la izvoare la vărsare, în 89 de zile. Atunci am înotat pe Brațul Sulina până la kilometru zero al fluviului.

Un destoinic profesor din orașul de la “capătul lumii”, Valentin Lavric, mi-a sugerat că ar fi frumos să înot toate cele trei brațe ale Dunării despre care am învățat, cu toții, la scoală. Este o idee cât se poate de bună pe care am îmbrățișat-o imediat, mai cu seamă că, în tot periplul meu european, pe Dunăre, le spuneam colegilor de continent că Dunărea culminează cu o deltă unică în lume. Și că delta ne-a fost dăruită, de către bunul Dumnezeu, nouă, românilor.

A venit timpul să înot brațul Sfântul Gheorghe al Dunării care are un curs sinuos desfășurat pe 112 km. Sfântul Gheorghe este cel mai vechi braț, care transportă 22% din volumul de apă al fluviului. Cea mai mare adâncime pe acest braț este de 26 m. Brațul a suferit transformări prin tăierea unui număr de șase meandre, lungimea sa scurtându-se la 70 de km navigabili. Această distanță o voi parcurge și eu înot, în două zile ( joi și vineri, 8 si 9 octombrie), fără costum de neopren, într-o temperatură a apei ce variază în jurul a 17-18 grade Celsius. Voi pleca în dimineața zilei de joi, din locul unde brațul Sulina se desprinde din bătrânul braț.

Am ales să înot acum deoarece polisportivul Ulise Galu organizează în acest weekend Delta Caiac Race, un eveniment deosebit ce-și are cartierul general la Green Village, unde zeci de caiaciști se vor întâlni, întrece și socializa. Este o oportunitate și pentru mine de a-mi revedea prietenii caiaciști din toată țara.

Cu ocazia acestui înot nu vizez niciun fel de record. Nu doresc să mă poziționez în vârful nici unui top. Doar îmi reamintesc un motto adevărat promovat de prietenii mei, înotătorii Mihai Badea și Bogdan Zurbagiu: APA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ! Ori viața nu înseamnă doar cifre, timpi, viteză sau anduranță, omologări și măreție. Dimpotrivă, viața adevărată înseamnă libertatea de a înota de plăcere, bucuria de a te întâlni cu Dumnezeu în mijlocul Creației Sale, realizarea nimicniciei noastre în imensitatea fără de sfârșit al apelor deschise.

De această dată înot pentru promovarea minunatei noastre țări, pentru tinerii ce au regăsit în acțiunile mele “nebune” o sursă de inspirație, pentru PRIETENIE. Prietenia între toți cei care trudesc la nivelul luciului de apă fie că sunt ei caiaciști, canoiști sau…înotători.

Înotul pare a fi un sport individualist însă, nu este așa! Este adevărat faptul că NIMENI nu poate să înoate în locul meu și nimeni nu poate să dea din brațe pentru mine. Din acest punct de vedere înotătorul este în singurătatea gândurilor lui, în durerile și aspirațiile lui, în slăbiciunile și momentele lui de tărie. Însă, orice înotător, pentru a înota distanțe foarte lungi are nevoie de o echipă, fără de care nu se poate. Echipă pe care am evidențiat-o, o evidențiez și o voi evidenția mereu. Port în suflet pe fiecare om care m-a ajutat vreodată în decursul vremii. Și de această dată am lângă mine o echipă minunată. Doi caiaciști mă vor flanca. Unul este medicul stomatolog Marc Neculai “plutașul de pe Bistrița” care închide, pentru două zile, cabinetul de stomatologie, pentru mine, pentru prietenie, pentru plăcerea de a pluti în necunoscutul sălbatic al zonei. Celălalt este Călin Ene, experimentatul caiacist și ghid turistic de la Sulina Fabuloasă. El face parte din echipa magică din 2017, alături de care am reușit performanța unică în lume de a parcurge înot bătrânul fluviu fără costum de neopren. Alături de Călin, implicit, am înotat tot Brațul Sulina. Acum este alături de mine pentru a înota și Sfântul Gheorghe. Și va fi alături de mine și pe Brațul Chilia, la anul, dacă trăim și suntem sănătoși și dacă Domnul va fi cu noi.

În această călătorie este alături de noi minunatul nutriționist-dietician, doamna Maria Varga din Timișoara.

Alimentația joacă un rol foarte important în viața oricărui om. Cu atât mai mult în viața unui sportiv care-și depășește limitele în incursiuni extreme.

Puteți să faceți și voi o incursiune în cabinetul virtual de nutriție și dietetică a partenerei noastre, aflând lucruri interesante și utile, accesând următorul link: www.nutritionist-dietetician.ro/

La final, dar NU cel din urmă, din echipa noastră face parte cel care face posibil tot acest efort. Este vorba de VIVA FACILITIES din Timișoara, firma cu capital 100 % românesc. https://www.vivafacilities.ro/

Dumnezeu să binecuvânteze România și…prietenia!

Credit foto 1: Sky Spirit

3 Responses to “Avram Iancu-swim-Brațul Sfântul Gheorghe

  • Viorel Ianc
    3 ani ago

    Dumnezeu sa te insoteasca pretutindeni ! Numele si Spiritul Iancului Avram fie-ti pavaza ! In ce ma priveste, urmaresc cu drag si inima stransa lupta ta cu tine insuti ! Traiasca Duhul lui Iancu !

  • Munteanu
    3 ani ago

    Baftă și sper ca la iarnă să ne revedem la bibliotecă!!!

  • Sfantul Gheorghe ( Saint George in English ), in the south, is the oldest and most sparsely populated. Its alluvium has led to the creation, beginning in 1897, of the Sacalin Islands, which today measure 19 km in length.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *